Hvilke rettigheter har jeg for bildebruk på nett

Som musikk og skjønnlitteratur, omfatter også fotografiet åndsverkloven. Denne loven forteller at alle fotografer har rettigheter til sine egne bilder. Dette betyr altså at ingen kan reprodusere, bruke eller endre et fotografi uten samtykke fra den som har tatt bildet.

Kjøp av bilder

Når du kjøper et bilde av en fotograf, har du ikke kjøpt rettighetene til fotografiet, men bruksretten. Skal du publisere bildet, skal alltid fotografen krediteres. Honorar skal også være avtalt og ikke minst betalt, før du kan bruke bildet. En viktig del av loven om dette er at bildene ikke skal publiseres eller videre distribueres uten samtykke.

Bruk av bilder på sosiale medier

Du har ikke lov å legge ut et bilde på bloggen din som er tatt fra for eksempel VGs nettsider. Før du gjør dette må du faktisk ta kontakt med avisen og få tillatelse til dette. Deler du derimot bilder på Facebook, er det faktisk Facebook nå som eier rettighetene til bildene. Dette aksepterte man da man åpnet en konto der. Derfor må man være obs på hvilke bilder man deler og vite hvilke rettigheter man har, hvis noen stjeler bildene du har tatt.