Markedsføring på nett vs. før nettets tid

Markedsføringsfaget har utviklet seg i rekordfart. Hvordan markedsførte man egentlig et produkt før nettets tid? Finnes det fortsatt noe å lære fra hvordan man markedsførte et produkt for 50 år siden?

Kundeavisene

Vi trenger ikke å gå mange år tilbake i tid før få eller ingen hadde tilgang til internett. I 1997, for eksempel, var det så få som hadde tilgang til internett, at det å annonsere på nettet nesten var bortkastet i forhold til pris. Det vanligste var å markedsføre i aviser og magasiner. Man lagde også store kundeaviser som gjerne ble levert på dørene til folk. Dette skjer fortsatt i 2016, men annonseinntektene stuper. Markedsføring på nettet er en av verdens raskest voksende bransjer. Færre kjøper aviser, til og med færre ser på TV-reklamer, takket være strømmetjenester. Disse reklamene krevde store ressurser i arbeidskraft i forhold til nettreklame også.

Hvem var kundene?

Det var også viktig å vite hvem kundene var tidligere, men det å vite like nøyaktig hvem som var drømmekunden din var vanskeligere før. En av de beste tingene ved å bruke internett til markedsføring er at du kan nesten alltid kan spore aktivitetene på nettsiden. Dette betyr at bedriftene enkelt kan identifisere hvilke aktiviteter som fungerer bra, hvilke som ikke fungerer, noe som hjelper dem til å lære mer om sitt publikum og markedsføre bedre.